Dit kun je doen als je hond overgewicht heeft

Author

Categories

Share

In Nederland leven zo’n twee miljoen honden en zo’n 3 miljoen katten. Naar schatting is zo’n 35% van deze dieren te dik, of lijden ze zelfs aan obesitas. Dat hebben ze niet van een vreemde: volgens Volksgezondheid en Zorg had in 2019 50,1% van de Nederlanders boven de 18 jaar overgewicht.

 

Overgewicht is dus niet alleen een welvaartsziekte onder mensen, maar ook onder onze huisdieren. Het enige verschil: onze huisdieren eten gewoon wat wij ze voorschotelen en maken daar geen bewuste keuze in, wij kiezen ervoor om te veel te eten, al is ook dat niet altijd even bewust. Een dikke hond ziet er misschien schattig uit, dat is het niet. Overgewicht kan voor serieuze gevolgen zorgen en kan de levensduur van je hond sterk verkorten.

Oorzaken van overgewicht

Er zijn verschillende oorzaken voor overgewicht bij uw huisdier. Vaak komt dit, net als bij mensen, door teveel eten en te weinig bewegen. Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten en die de oorzaak kunnen zijn van het overgewicht van je hond:

  • Ga eens na hoeveel eten je hond dagelijks krijgt, waarschijnlijk is dat teveel
  • Hoeveel tussendoortjes krijgt je hond? Wij mensen snacken behoorlijk veel en net als bij ons, zit er voor honden behoorlijk veel energie in zo’n tussendoortje.
  • Is je hond gecastreerd? Ook dan heeft hij minder energie nodig en dus minder brokken.
  • Als je hond wat ouder is, verbruikt hij minder energie
  • Wanneer je hond gezondheidsproblemen heeft, zoals een te langzaam werkende schildklier, kan het zijn dat hij minder kan bewegen of dat zijn stofwisseling niet snel genoeg gaat
  • Wanneer je hond medicijnen krijgt, kan het zijn dat hij te veel voedingsstoffen opneemt en dat hij dus te dik wordt. Dit verschilt per medicijn en hier kun je dan ook het beste je dierenarts voor raadplegen

Wat te doen bij overgewicht?

Het verhelpen of voorkomen van overgewicht is in de meeste gevallen erg simpel. Er is vaak een direct verband met de hoeveelheid eten die je hond krijgt en de hoeveelheid beweging. Wanneer je hond overgewicht heeft, is het belangrijk dat je een schema opstelt en maatregelen neemt. Hiervoor kun je de dierenarts van je hond om advies vragen. Er zijn grofweg gezien drie punten die je op kunt volgen om ervoor te zorgen dat je hond gewicht verliest. Hieronder sommen we ze kort voor je op:

Discipline

Wanneer je besluit je hond op dieet te zetten, is dat een beetje alsof je zelf op dieet gaat. Je hebt discipline nodig. Je hond zal niet snappen waarom zijn ritme opeens moet veranderen en hij zal je dan ook regelmatig met die schattige, vragende blik aankijken. Daar moet je doorheen kunnen. Als je geen discipline kunt houden, hoef je de andere punten niet eens te lezen, want dan zal je hond nooit afvallen. Daarbij is het hebben van een hond zonder discipline sowieso een slecht idee.

Meer bewegen

Stel een schema op, maak minimaal een keer per dag een wat grotere wandeling als je hem gaat uitlaten. Bewegen is enorm belangrijk voor een hond en dit kan wonderen doen voor zijn gezondheid, ook als hij geen overgewicht heeft.

Minder eten

Zet in dat schema ook hoeveel kilogram eten je hond dagelijks mag hebben. Vaak staat op de verpakking van het voer een advies voor een bepaald gewicht aan brokken per ras of gewicht van de hond, let wel op: als je hond te zwaar is, kun je hem beter niet het aantal brokken voor dat gewicht geven, maar beter het aantal brokken voor het adviesgewicht van de hond.

 

Kijk ook naar de tussendoortjes die je hond krijgt. Zoals we hierboven al schreven, geven tussendoortjes vaak enorm veel energie en kan je hond die vaak niet kwijt. Geef hem daarom niet te veel tussendoortjes. Als je hem een tussendoortje geeft, is het belangrijk dat je hem een tussendoortje geeft dat geschikt is voor je hond. Dus geen stroopwafel of roze koek, maar gewoon een hondenkoekje.

Author

Share