De tafel perfect dekken doe je zo

Author

Categories

Share

Moet jij binnenkort de keuken induiken om een heerlijk uitgebreid diner klaar te maken voor familie en vrienden? Dan kun je je net zo goed ook meteen helemaal uitsloven en zorgen voor een mooie gedekte tafel. Met een goed gedekte tafel is de toon van de avond gelijk gezet. Het is uitnodigend, een sfeermaker en het schept positieve verwachtingen voor het diner. Benieuwd hoe je dit kunt doen? In dit artikel vertellen we je de beste tips om de tafel te dekken!

De basis

Bij een uitgebreid diner horen natuurlijk allereerst voldoende borden. Stapel de borden van groot naar klein, zodat je met het voorgerecht kunt beginnen. Je kunt ook nog gebruik maken van kleinere bordjes naast de grote borden, maar dat hangt af van welke gerechten je wilt serveren. Als we kijken naar bestek, dan zijn er wel een aantal dingen waarop je moet letten. In het kort: vorken links, lepels en messen met snijzijde richting bord, rechts. Voor het dessert mag het het bestek boven het bord. Als je gebruik maakt van glazen dan zet je deze rechtsboven het bord. Tot slot kun je nog servetten gebruiken, waarmee je gemakkelijk een tafel kunt opfleuren. Je kunt ze naast het bord leggen of oprollen in een servetring. 

Versiering

Is jouw stijl chic of juist meer kleurrijk? Je kunt het allemaal laten terugkomen in de tafelversiering. Zo kun je de tafel al helemaal compleet maken met een mooie tafellopers of een mooi tafelkleed. Naast dat het er leuk uit ziet, beschermt het ook tegen vet of wijnvlekken. Let er wel op dat het tafelkleed groot genoeg is. Een tafelkleed hoort zo’n 30 cm over de rand heen te hangen. Om het nog gezelliger te maken kun je de lampen dimmen en de kaarsen aansteken. Als je de veiligheid wilt blijven waarborgen zet je de kaarsen in een mooie, stevige kandelaar. 

Finishing touch 

Als je nog steeds niet helemaal tevreden bent, zijn onze finishing touch tips echt iets voor jou. Zo kun je ook nog gebruik maken van mooie bloemen of planten. Denk bijvoorbeeld aan een mooi boeket, wat blaadjes of takjes. Heb je niet genoeg vazen? Gebruik hier lege potjes voor, die heb je na het koken vast wel over en het ziet er nog leuk uit ook. Ook als je bijvoorbeeld een soepkom maar saai vindt kun je de regels overboord gooien. Soep serveren in een borrelglaasje of champagneglas is net even iets anders, maar wel creatief!

Author

Share