Een vijver aanleggen en onderhouden

Author

Categories

Share

Een vijver in de tuin zorgt voor een oase van rust. Het kabbelende water, de beweeglijke vissen en rustgevende waterplanten zorgen voor een fijne sfeer in je tuin. Een vijver aanleggen is echter een hele klus. De vijver onderhouden ook. Je wilt natuurlijk ook graag dat je vijver mooi helder en fris blijft. Dat je vissen blijven leven en dat je ze ook daadwerkelijk kunt zien zwemmen. Dat kan wanneer jij de vijver op de juiste manier aanlegt en enkele stappen onderneemt om de vijver ook mooi helder te houden.

De beste plek voor je vijver

Voordat je aan de aanleg begint, zul je na moeten denken over de plek van je vijver. De beste plek voor een vijver is een zonnig stukje in de tuin dat niet geheel overschaduwd wordt door bomen en andere beplanting. Hoewel waterplanten zonlicht nodig hebben, is teveel zon ook niet goed. De beste plek heeft dan ook wat schaduw, maar ook voldoende zon. 

De aanleg

De beste tijd om je vijver aan te leggen is april/mei. In deze periode kunnen de planten het best overleven en kunnen ze zich voldoende ontwikkelen om te kunnen overleven in de winter. Denk vooraf goed na over het ontwerp van de vijver. Wil je met vijverfolie een eigen ontwerp maken of ga je met een vijverbak een aan de slag? Graaf vervolgens het gat in de tuin en plaats de folie of de bak. Wanneer je tevreden bent, kun je de bodem bedekken met substraat en eventueel waterzuiverende bacteriën. Hierna kun je de vijver vullen met water. Maak je vijver af met mooie stenen om de randen mee af te werken en vergeet de waterplanten niet.

De vijver gezond houden

Natuurlijke processen zorgen ervoor dat de vijver snel vervuild kan raken. Het is daarom aan te raden ook voor watercirculatie te zorgen om de afvalstoffen uit het water te laten verdwijnen. Met Oase vijverpompen wordt de watercirculatie op peil gehouden en worden goede stoffen, zoals CO2 en zuurstof makkelijker in het water opgenomen. De pompen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, voor zowel grote als kleine vijvers. Er zijn pompen die speciaal ontwikkeld zijn voor fonteinen, maar ook voor beeklopen of watervallen. Dankzij de vijverpompen blijft het water gezond en is het onderhoud van je vijver een makkie. Door de pomp zo nu en dan schoon te maken, ben je al een heel eind op weg.    

Author

Share