Een vloer coaten, waar moet je aan denken?

Author

Categories

Share

Een vloer coaten geeft de vloer een hele nieuwe uitstraling, maar biedt ook extra bescherming tegen beschadigingen. Dit is van groot belang, omdat een beschadigde vloer vaak lastig te herstellen is en ook bepaald niet verzorgd oogt. Epoxy vloercoating is een uitstekende beschermer van de vloer en zorgt er ook voor dat de vloer goed beschermd is tegen zware gewichten, of bepaalde chemische stoffen. Maar als de de vloer gaat coaten, waar moet je dan op letten?

Maak de ondervloer helemaal egaal

Voordat je ook maar denkt aan het aanbrengen van de epoxy coating, is het van groot belang om de ondervloer helemaal egaal te maken. Hoe egaler de vloer, hoe beter de coating hecht. Dit proces kan even duren, want lang niet elke vloer is zo egaal als je zou willen; zeker als ze langdurig gebruikt worden ontstaan er overal kleine beschadigingen, die ervoor zorgen dat de egaliteit langzaam maar zeker verdwijnt. Toch is het van belang om dit klusje niet haastig af te raffelen; een egale vloer is bijzonder belangrijk voor een goed hechtende laag coating.

Maak de vloer volledig stof- en rommelvrij

Er is nog een factor die meespeelt in de hechting van epoxy coating: stof. Stof is een echte sta-in-de-weg voor een fraaie vloer, omdat de coating de neiging heeft om zich aan het stof te hechten en dus niet aan de ondervloer. Het is dus echt van levensbelang om de ondervloer volledig stofvrij te maken. Er mag eigenlijk helemaal niks meer liggen, dus ook kleine rommeltjes, zoals houtschilfers of draadjes wol, moeten allemaal verwijderd worden. Voordat de epoxy coating wordt aangebracht, moet de ondervloer brandschoon en volkomen egaal zijn. Alleen dan zal je zien dat de coating zich perfect hecht aan de ondervloer en krijg je het beste resultaat.

Hou rekening met de droogtijd

De droogtijd van vloercoating is eveneens zeer belangrijk. Na de eerste 24 uur kan je er opzich wel zonder gedoe overheen lopen, maar het is beter om zo lang mogelijk te wachten voordat je de dagelijkse gang der dingen weer hervat. Wordt er gelopen op een niet geheel gedroogde vloer, dan kan je eigenlijk gewoon gelijk weer overnieuw beginnen. De vloer zal onherstelbaar beschadigen en alles is dan voor niets geweest. Wie toch echt over de vloer moet lopen, wacht sowieso 24 uur en zorgt er dan voor dat het lopen niet gebeurt op hoge hakken of grove schoenen. Ook het gewicht wat er op de vloer uitgeoefend wordt is belangrijk; pas na twee weken is de vloer dermate goed uitgehard dat alles weer terug op zijn plek kon en zelfs het zwaarste gewicht geen verschil meer maakt.

Al met al luistert het behoorlijk nauw, maar wie een fraaie coating op zijn vloer heeft aangebracht, zal direct zien hoeveel mooier het is geworden. De vloer ziet eruit alsof hij net nieuw is en zal vele jaren bescherming tegen verschillende vormen van beschadiging bieden.

Author

Share