Fabels en feiten van een waterontharder

Author

Categories

Share

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verhalen in omloop over de negatieve aspecten van een waterontharder. Zo zou het bijvoorbeeld slecht voor de gezondheid zijn en een verhoogd risico op legionella met zich meebrengen. Dit zijn helaas fabel, waardoor er vandaag de dag nog veel verwarring bestaat over het gebruik van ontkalkt water. Om voor eens en altijd deze verhalen de wereld uit te helpen, nemen wij in deze blog alle fabels nog eens onder de loep. Lees snel verder en kom alles te weten over de fabels en feiten van een waterontharder!

1. Onthard water is slecht voor de bloeddruk

Dit is helaas een fabel die je regelmatig voorbij hoort komen. Bij het ontkalken van het drinkwater geeft de waterontharder natrium af. Dit is een onderdeel van het zout dat nodig is om de harskern te spoelen. Hierdoor bevat ontkalkt water meer natrium dan gewoon drinkwater. Bij het ontharden van gewoon drinkwater van 8dH naar 0dH wordt slechts 68 milligram natrium gebruikt per liter water. Hiermee is het zout dat een waterontharder afgeeft aanzienlijk verwaarloosbaar in vergelijking met de 4000 milligram zout die wij dagelijks gebruiken. Onthard water bevat zout, maar zorgt dus niet voor een slechte bloeddruk. Dit is volkomen afhankelijk van jouw voedingspatroon.

2. Zacht water kan huidproblemen verminderen

Het is inmiddels algemeen bekend dat kalk een slechte invloed heeft op onze huid. Tijdens het douchen belandt kalk op onze huid waarna het een scheurende werking heeft. Niet voor niets voelt jouw huid waarschijnlijk na het douchen trekkerig en droog aan. Door een waterontharder in huis te nemen, heb je geen last meer van kalk en zal je merken dat je huid aanzienlijk zachter wordt. Wanneer je last hebt van een huidprobleem als eczeem of psoriasis dan is zacht water een uitkomst. Er scheurt immers geen kalk meer tegen jouw huid, waardoor klachten verminderen. Hiermee is het dus een feit dat zacht water huidproblemen kan verminderen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat een huidprobleem bij iedereen verschillend is, waardoor niet iedereen baat heeft bij het gebruik van zacht water.

3. Waterontharders leiden tot meer bacteriegroei en legionella gevaar

In Nederland is ons drinkwater enorm vatbaar voor legionella. Dit komt doordat kalkvorming in de leidingen de perfecte voedingsbodem is voor bacteriegroei zoals legionella. Zeker wanneer u een langere tijd niet thuis bent geweest, is de kans op besmetting met deze bacterie groot. Door het gebruik van een waterontharder wordt er constant zout aan het water toegevoegd om kalk te verminderen. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat kalkaanslag zich gaat vormen in de leidingen. Met een waterontharder ben je er altijd van verzekerd dat je geen last krijgt van legionella en is deze stelling dus een fabel. Bekijk snel alle mogelijkheden voor waterontharders in Utrecht en wie weet zeg jij binnenkort voor eens en altijd vaarwel tegen kalkaanslag!

Author

Share