Friesland vanaf het water

Author

Categories

Share

In 2020 zijn we allemaal een beetje toerist in eigen land geweest. Vanwege de coronapandemie werden onze reismogelijkheden beperkt en zo leerden we noodgedwongen hoeveel moois Nederland eigenlijk te bieden heeft. Voor wie denkt ‘op vakantie in eigen land, dat zouden we vaker moeten doen’, hier alvast een optie voor het zomerseizoen: Friesland vanaf het water.

Varen op de Friese Meren
De Friese Meren vormen één van de grootste toeristische trekpleisters van Friesland. Een sloep, zeilboot of jacht huren biedt je dan ook de perfecte mogelijkheid om deze provincie beter te leren kennen. In alle rust voor anker ronddobberen en genieten van de stilte, de weidse uitzichten of een goed boek? Al slenterend sfeerproeven in een pittoresk dorpje? Een hengeltje uitwerpen of de waterski’s onderbinden? Op en langs de Friese Meren behoort het allemaal tot de mogelijkheden. Het mooiste is dat de grote meren in dit gebied allemaal met elkaar in verbinding staan. Met gemak zet je hier een mooie vaarroute uit voor de hele vakantie.

Geniet van goede faciliteiten
Het is daarom niet zo gek dat Friesland een populaire watersportbestemming is. Deze populariteit draagt ertoe bij dat je erg goede faciliteiten langs de Friese waterwegen kunt verwachten. De havens zijn vaak ruim opgezet en bieden naast stroom goede sanitaire voorzieningen. Verder vind je volop ligplaatsen van het Friese recreatieschap ‘Marrekrite’ verspreid over zo’n 300 verschillende locaties. Als bezoeker mag je hier gedurende drie dagen gratis aanleggen. Marrekrite besteed veel aandacht aan het onderhouden van deze aanlegplaatsen zodat deze plekken in de natuur verzorgd en goed toegankelijk blijven.

Aan wal
Even genoeg van het leven aan boord? Dan biedt het Friese vasteland genoeg vertier. Naast de vele gezellige plaatsjes waar je onderweg kunt aanmeren, is het leuk de boot een dagje te verruilen voor een fiets. Zo kun je landinwaarts trekken en verken je delen van de provincie waar je via het water niet zou komen. Houd je naast natuur van cultuur, ook dan zit je goed in Friesland. Je vindt hier namelijk tal van musea en galerieën. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan het Fries Museum in Leeuwarden of het Jopie Huisman Museum in Workum.

Alle ingrediënten voor een fijne vakantie
Of je nu op zoek bent naar rust en ruimte, sportieve activiteiten, cultuur wilt snuiven of de natuur in wilt trekken, Friesland biedt alle mogelijkheden. Doordat deze provincie een populaire bestemming is om vanaf het water te verkennen vind je bovendien tal van aanbieders voor sloepverhuur en yachtcharter in Friesland plus allerlei mooie vaarroutes en goede faciliteiten langs de waterwegen. Kortom, reden genoeg om je eens verder te verdiepen in een heerlijke vaarvakantie in eigen land.

Author

Share