Hoe open je een walnoot?

Author

Categories

Share

Walnoten worden in allerlei verschillende gerechten, toetjes en salades gebruikt en zijn natuurlijk ook heerlijk zo uit het vuistje. De populariteit van deze noten is niet zo gek, omdat ze niet alleen bijzonder lekker zijn, maar ook nog eens erg verantwoord. Er is echter een klein nadeel; de knetterharde schil. Deze schil is niet eenvoudig te kraken en dus zullen veel mensen de walnoten kopen in hun geschilde toestand. Maar dat is niet nodig; met de juiste techniek – of de juiste middelen – heb je de walnoten zo geopend.

De schil van de walnoot

Iedereen die eens een walnoot heeft gezien, weet hoe hard de schil is. Met je blote handen zoiets openmaken is vrijwel onmogelijk. Wilde walnoten hebben zelfs twee schillen; een groene buitenlaag, waaronder de harde binnenste schil zit. De bedoeling van zo’n schil is natuurlijk het beschermen van het binnenste, datgene wat eetbaar is en waar de walnoot zo populair door is geworden. In de natuur stikt het van de potentiële gevaren en slechts weinig dieren zijn in staat om de noot te kraken. Wij mensen hebben echter net even wat meer middelen tot onze beschikking en dus kunnen wij wat simpeler een methode bedenken waarmee we de noot kunnen openen.

Gebruik een hamer

De minst verfijnde manier is toch wel de hamer. Het werkt heel simpel: je legt een noot op een harde ondergrond, pakt een hamer en geeft de noot een ferme lel. Veel meer is er niet voor nodig om de schil doormidden te krijgen. Makkelijk genoeg, maar wie vindt het gezellig om naast iemand te zitten die om de paar minuten een walnoot met een hamer te lijf gaat? Elke keer zo’n beuk met de hamer kan lekker storend werken als je gewoon een film probeert te volgen. En reken er maar niet op dat je dit kan doen op een glazen tafel, of welke tafel dan ook eigenlijk. De kans dat je met je hamer iets beschadigt is bijna honderd procent.

De notenkraker

Een veel meer gespecialiseerde methode is de notenkraker. Dit is een stukje gereedschap dat speciaal is gemaakt om een walnoot te breken. Deze tang heeft een opening waar precies een walnoot in past en door de tang samen te knijpen, barst de noot. En wie de noot in stijl wil kraken, kan kiezen voor een speciaal vormgegeven notenkraker. Dan past hij ook nog eens mooi in het interieur, wat wil je nog meer?

(Toch) de blote handen

Eerder zeiden we dat je een walnoot niet gekraakt krijgt met je blote handen. Dat klopt in zeker zin, al is er wel een manier. Hiervoor heb je echter een andere walnoot nodig. Plaats er twee in je hand en probeer vervolgens een vuist te maken. Wie genoeg kracht in zijn handen heeft, zal zien dat de schil van de noot het begeeft. Wie dat niet heeft, zal toch echt een notenkraker in huis moeten halen. Of een hamer, voor wie liever wat meer in contact staat met zijn destructieve zelf. 

Author

Share