Koffiebonen kopen: hier moet je op letten

Author

Categories

Share

Goede koffie hangt af van een aantal belangrijke zaken. Ook spelen namelijk de druk van het koffiezetapparaat en de temperatuur van het water een grote rol, maar goede koffiebonen zijn toch echt wel de dealbreaker. Nu vraag jij je vast af: hoe kies ik nu de juiste koffiebonen voor mijn winkel of kantoor? Wij vertellen het je graag in dit artikel. 

De prijs van de bonen

Eigenlijk zou je de prijs van de koffiebonen kunnen vergelijken met een fles wijn. Als ze super goedkoop zijn, zijn ze waarschijnlijk ook niet heel smaakvol. Dit zegt niet meteen dat jij juist de duurste bonen het lekkerst vindt. Voor €4 tot €10 kun je al goede koffiebonen kopen. Daarnaast hebben kleine pakken koffie ook het voordeel dat ze minder lang openstaan en zo de smaak wordt behouden. 

De versheid van de boon

Waar je ook altijd op moet letten, is hoe vers de koffiebonen zijn. De bonen verliezen na een tijdje hun smaak door teveel vocht en lucht. Door hele koffiebonen te gebruiken blijven de aroma’s en de geur behouden in de koffieboon. Gemalen koffie verliest namelijk snel zijn smaak. Hoe korter de tijd van het branden van de boon tot het zetten van jouw kopje koffie is, des te voller de smaak van de boon. Als je je koffiebonen dus langere tijd open laat staan, zal er minder smaak aan zitten. Laat er dus geen vocht of UV-licht bij komen.  

Het branden van de boon

Ook niet geheel onbelangrijk, is het op de juiste manier branden van de bonen. Wat vroeger veel voorkwam is dat de bonen te lang op hoge temperaturen werden gebrand, wat weer resulteerde in bittere, smaakloze koffie. De meeste bonen worden nu geroosterd volgens het slow-roast principe, waarbij de bonen alle tijd en ruimte krijgen om geroosterd te worden. Let daarbij ook op de kleur van de bonen. Bij koffiebonen die donkerbruin/zwart van kleur zijn, zijn alle smaken eruit gebrand. Het beste is om kaneelkleurige bonen te kopen. Zo krijg je een kwalitatief goed kopje koffie met de lekkerste smaak.

Persoonlijke smaak

Last but not least, is natuurlijk de persoonlijke smaak van jou en jouw personeel. Gelukkig zijn er vele manieren om bonen te kunnen proeven. Zo kun je verschillende bonen testen bij koffiebarretjes of een aantal proefpakketten bestellen. Als je je niet druk wilt maken over het steeds moeten kopen van koffie, kun je ook gebruik maken van een abonnement door middel van een koffieservice. Zo zitten jij en jouw personeel nooit zonder!

Author

Share