Lees hier wat je moet doen als je met pensioen bent

Author

Categories

Share

Het is eindelijk zover je kan met pensioen. Na al die jaren hard werken ben jij wel toe aan een grote dosis ontspanning. Met pensioen gaan kan in Nederland op z’n vroegst al op je 55ste, maar de standaard pensioenleeftijd is 67 jaar en dit wordt in de toekomst alleen maar ouder. Ze hebben het nu al over een standaard pensioenleeftijd van 70 jaar. Maar als je eenmaal met pensioen bent heb je geen zorgen meer en kan je (extra) genieten van het leven.

Een pensioenregeling; saai maar zeker belangrijk

Voordat je kan genieten is het verstandig om eerst een duidelijk overzicht te hebben hoe jij je pensioen gaat inrichten. Vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn:

  • Bouw ik wel voldoende pensioen op?
  • Heeft mij partner wel genoeg inkomen als ik kom te overlijden?
  • Wat kost het om mijn pensioen goed te regelen?

Werknemers gaan ervan uit dat hun werkgever het pensioen goed heeft geregeld, echter is niet dit niet altijd zo en wordt er te weinig tijd en moeite erin gestoken. Om goed voorbereid te zijn op je pensioen is het verstandig om een pensioen advies te doen. De pensioenadvies tarieven verschillen per situatie en per persoon, maar het is zeker verstandig om te doen.

Geniet van je pensioen en ga er (even) tussen uit!

Je hebt je pensioen opgebouwd om van dit geld te kunnen voorzien in primaire behoeftes, maar ook in luxe behoeftes zoals vakanties, uitjes en leuke spullen. Het voordeel is dat je met je pensioen geen rekening meer hoeft te houden met vakantiedagen en hoogseizoenen. De eventuele kinderen zijn waarschijnlijk al het huis uit dus daar hoef jij ook geen rekening meer mee te houden. Kortom, wees slim en ga op vakantie buiten de hoogseizoenen dan betaal je veel minder geld. Ga jij binnen Europa reizen of ga je naar Amerika of Azië? De keuze is aan jou, vergeet niet te genieten!

Pak die leuke hobby of sport weer op

Vind je fotograferen leuk, wielrennen, tafeltennis of horloges verzamelen? Het maakt niet uit wat voor sport of hobby je leuk vindt, maar pak het op nu je er veel tijd aan kan besteden. Sluit je aan bij een sportvereniging of een leuke groep die dezelfde interesses heeft als jij. Vind je werken leuk, dan kun je ervoor kiezen om vrijwilligerswerk te gaan doen! Hierbij heb je weinig verplichtingen en hoef je niet een werkweek te maken van 40 uur, maar draag je wel een steentje bij aan een betere wereld.

Twijfels over wat je met je geld moet doen?

Als je twijfels hebt over wat je nu met je pensioengeld wilt gaan doen, is het handig om financieel advies te vragen. Zo heb je een duidelijk overzicht wat je met je eigen vermogen wilt gaan doen en wat je doelen zijn.

Author

Share