Nederlands elftal spreekt zich uit over WK in Qatar

Author

Categories

Share

In het laatste sportnieuws gaat het over het Nederlands elftal. In de voorbereiding naar het WK-kwalificatieduel met Turkije zijn bondscoach Frank de Boer en aanvoerder Gini Wijnaldum de discussie aangegaan over het WK-in Qatar. Afgelopen tijd is het bekend geworden dat er veel misstanden zijn geweest in het land bij de bouw van stadions en er rond de 6500 doden zijn gevallen. 

Misstanden in Qatar 

In februari werd bekend dat de voorbereiding van het WK in Qatar veel arbeidsmigranten uit India en Pakistan het leven hebben gekost. De arbeiders moesten in zware omstandigheden werken aan de stadions en konden het land niet meer verlaten omdat hun legitimatie was afgepakt. Door Qatar werd er gelogen over het salaris van de arbeiders en vaak werd er zelfs helemaal niet betaald. Eerder brachten partijen zoals Amnesty al nieuws naar buiten over de zware werkomstandigheden, maar de afgelopen tijd zijn er harde cijfers naar buiten gekomen. 

Discussie Nederlandse rol in Qatar

Door de schokkende cijfers is de discussie over het houden van het WK weer helemaal opgeleefd. Enkele weken geleden zei Johan Derksen in het programma VI nog dat hij het “gewetenloos” en “hypocriet” vond van het Nederlands elftal als zij gewoon gaan voetballen in het Arabische land. Mede omdat veel spelers van het Nederlands elftal wel het voortouw namen in de BLM discussie. Vanuit de kant van de KNVB bleef het verrassend lang stil, maar met de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije op het programma heeft het Nederlands elftal zich voor het eerst uitgesproken. 

Persconferentie WK-kwalificatie

In de persconferentie ter voorbereiding van de wedstrijd tegen Turkije werden en pittige vragen gesteld en ging bondscoach Frank de Boer de discussie niet uit de weg. “Dat het daar niet goed is, zal iedereen het over eens zijn. Maar als we ons kwalificeren moeten we proberen het probleem onder de aandacht te brengen. Laten we hopen door erover te praten en met statements te komen verandering in de situatie te brengen”. 

ESPN-verslaggever Pascal Kamperman stelde nog de vraag aan Wijnaldum of hij net zoals vorig jaar een duidelijk statement zou afgeven. Later kwam Wijnaldum terug op deze vraag: “Begrijp je eigenlijk wel wat je doet? Eigenlijk zeg je: Als iemand racistisch is naar een bruin persoon mag je niet voor jezelf opkomen. Want je gaat voetballen in Qatar. Dat is heel fout wat je doet”. 

Wil je het laatste sportnieuws rondom voetbal of anders sportnieuws blijven volgen, kijk dan op Sportliefde.nl.

Author

Share