Shortlease. Wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Author

Categories

Share

Een bijzondere vorm van leasen is shortlease. Dat wil zeggen dat er een zakelijk leasecontract wordt afgesloten voor een veel kortere periode dan gebruikelijk is bij een leasecontract. Soms maken bedrijven van deze contractvorm gebruik als ze werken aan kortdurende projecten. Ook is shortlease handig als er nieuwe werknemers aangenomen worden. Deze werknemers hebben een auto nodig, maar omdat nog niet bekend is of ze door hun proeftijd heen komen wordt er nog geen gewoon leasecontract afgesloten.

Verschil tussen ‘gewoon’ leasen en shortlease

Bij een gebruikelijk leasecontract op basis van operational lease rijd je als ondernemer of als werknemer van een bedrijf in een goede auto rond. De auto wordt onderhouden door de leasemaatschappij en degene die er in rijdt houdt zich aan het afgesproken aantal kilometers per jaar. Zo’n leasecontract heeft meestal een looptijd van 2 tot 5 jaar. De auto wordt aan het eind van de looptijd weer ingeleverd bij de leasemaatschappij. Bij een shortlease regelen worden er identieke afspraken gemaakt. Het gaat daarbij echter om veel kortere lease periodes, namelijk vanaf een maand.

De voordelen van shortlease

Het grootste voordeel van shortlease is, dat er maximale flexibiliteit mogelijk is in de mobiliteit van een bedrijf. In principe zou shortlease kunnen worden gebruikt als er aankondigingen zijn van stakingen in het openbaar vervoer. Je werknemers kunnen dan toch op tijd naar hun werk komen. Shortlease is ook ideaal voor bedrijfseigenaren die heel vaak in een andere auto willen rijden. Zij kunnen telkens een shortlease contract afsluiten voor een paar maanden. Bij shortlease wordt gewerkt met auto’s uit voorraad. Dat betekent dat je meestal de dag na het afsluiten van het contract al de weg op kunt.

Nadelen van shortlease

Bij shortlease is er minder zekerheid voor het leasebedrijf dat de auto’s verhuurd worden. De kans is immers groot dat er voor een periode minder belangstelling is voor een deel van de auto’s. Die staan daardoor langer stil dan de auto’s uit de reguliere leaseovereenkomsten. De kosten van dat extra risico worden doorberekend in de tarieven van een shortlease contract. Het gevolg is, dat er voor een auto in een shortlease overeenkomst fors meer moet worden betaald.

 

Author

Share