Tips om duurzaam te stoken met hout

Author

Categories

Share

Hout is duurzamer dan bijv. gas, aardolie, of steenkool (dit zijn fossiele brandstoffen). Het geeft minder CO2 uitstoot. Maar hout geeft rook en kan hierdoor overlast veroorzaken voor het milieu. Het is dan ook van belang om zorgvuldig te stoken en rekening te houden met medemens en omgeving. Volledige verbranding vermindert de CO2 uitstoot. Hoe minder rook, hoe minder roet en fijnstof. Efficiënt gebruik van het hout zorgt voor een goed brandend vuur. Hiervoor kun je het beste FSC hout kopen.

 

Voldoende zuurstof

Laat jaarlijks de schoorsteen (of kachel) vegen en controleren. Zorg ervoor dat, voor de verbranding van het hout, er voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is. Zuurstofgebrek kan ontstaan door onderdruk van een afzuigkap of wanneer de woning geïsoleerd is. Zet zo nodig een extra raampje open. De luchttoevoer van de haard of kachel kan het beste volledig openstaan. Stook niet bij mistig weer of wanneer het windstil is. De rook blijft dan hangen en kan de lucht vervuilen.

 

Het vuur van bovenaf aansteken, op een asbed

Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd: het vuur aanmaken op een isolerend asbed van 3 cm, met losjes liggend onderin het dikke hout en bovenop de aanmaakblokjes of – houtjes. Steek het vuur van bovenaf aan, het vuur brandt door naar beneden. Dit zorgt voor een snelle, effectieve verbranding en een betere ‘trek’. Door drukverschillen (warmte) trekken de rookgassen uit het rookkanaal.

 

Met duurzaam hout stoken

Het brandhout moet ten eerste voldoende gedroogd zijn. Droog hout brandt veel beter, met nat hout krijg je geen goede verbranding. Ook kan beter geen hout gebruikt worden met hars, verf of dat geïmpregneerd is. Gebruik verder geen papier of kranten om het vuur mee aan te maken. Dit geeft een hogere uitstoot. Neem langzaam brandende houtsoorten, zoals: beuk, berk of eik. Een rustig vuur geeft minder rookontwikkeling. Houd het vuur brandend door tijdig hout erbij te leggen, of het vuur op te porren. Koop bij voorkeur brandhout met een PEFC-certificering of FSC-keurmerk. Dan weet je zeker dat het hout afkomstig is uit verantwoord bosbeheer.

 

FSC hout kopen

De internationale organisatie Forest Stewardship Council (FSC) houdt rekening met de ecologische en sociaaleconomische aspecten van houtwinning.

Eisen voor het toekennen van het certificaat zijn: zo min mogelijk aantasting van de kwaliteit en biodiversiteit van het bos en met respect voor de bosarbeiders en lokale bevolking.

Author

Share