Waarom ieder bedrijf moet beginnen met automatiseren

Author

Categories

Share

Betere bedrijfsresultaten bereiken zonder daarvoor veel te hoeven uitgeven? Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Veel organisaties laten namelijk veel liggen op het gebied van automatisering. Automatisering kan een onderneming ontzettend veel opleveren. Hoe en wat? Dat lees je in deze blog!

Geen menselijke tussenkomst

Om te beginnen vinden we het belangrijk dat je door middel van automatisering geen menselijke tussenkomst meer nodig hebt. Dit betekent natuurlijk niet dat je deze werknemers ontslaat, maar juist gaat opleiden om meer in te spelen op de service die je onderneming aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan EDI berichten. We horen je nu al denken: ‘He, wat is EDI?’ EDI is de gestructureerde elektronische gegevensuitwisseling tussen verschillende computersystemen en applicaties. Dit kunnen financiële, logistieke of commerciële gegevens zijn. Denk hierbij aan facturen, orders, pakbonnen, notificaties en ga zo maar door.

Begin klein en werk strategisch

Het voordeel van automatiseren is dat het in kleine stappen kan worden gedaan, geheel op eigen tempo. Maar dit is natuurlijk geen reden om het te onderschatten. Je moet namelijk wel een strategisch plan hebben, met daarin de belangrijkste stappen van het automatiseringstraject. In dit plan breng je de valkuilen, doelen en kansen in kaart. Inclusief de middelen die nodig zijn om de gestelde doelen te bereiken. Stapsgewijs werken maakt het automatiseren beheersbaar, een heldere strategie maakt het succesvol!

Gebruik ROI op de lange termijn

Als je geld uitgeeft aan een nieuwe software, training of andere projecten, wil je uiteraard je ROI weten. Toch is het bij een automatiseringstraject beter om de ROI te bepalen over een langere periode. Zou je per automatisering de ROI willen berekenen, dan kom je bedrogen uit. De implementatie van de wat kleinere automatiseringstaken kosten nou eenmaal tijd. Bereken je de ROI over een langere periode, dan zie je pas écht wat automatisering voor je organisatie doet.

 

Behandel databeheer

Hoe breder je automatiseringsstrategie, hoe belangrijker het is dat werknemers het belang en de implicaties begrijpen van de gegevens waar ze mee werken. Gegevensbeheer is immers meer dan alleen technologie. Stel duidelijke richtlijnen voor databeheer op en leer werknemers hoe ze op een verantwoorde manier omgaan met deze gegevens. Als je namelijk veel investeert in automatiseringsprocessen, maar werknemers verder geen idee hebben hoe ze met deze gegevens om moeten gaan heb je er vrij weinig aan.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden en valkuilen waar je op moet letten bij het automatiseren van bedrijfsprocessen. Misschien werkt het ene systeem beter dan het andere, maar één ding is zeker: automatiseren loont!

Author

Share