Welke soorten leer zijn er? 

Author

Categories

Share

Tassen zijn tegenwoordig een echte musthave. Dit is niet zo gek aangezien je met een schooltas op een handige manier diverse spullen kunt meenemen. Zo kun je er bijvoorbeeld jouw schoolboeken, laptop of etenswaren in vervoeren. Hiermee is een tas onmisbaar voor iedereen die naar school of werk gaat. Vandaag de dag zijn erbij tassenwinkels duizenden verschillende uitvoeringen te vinden. Hierbij kan je niet alleen denken aan de kleur, maar ook aan het materiaal. Leer is al jaren een veel gebruikt materiaal voor tassen. Maar welke soorten leer zijn er? In deze blog gaan wij dit voor je uitzoeken.  

Jarenlang de favoriet 

Leer is één van de weinige materialen die al werd gebruikt door bevolkingsgroepen voordat het populair werd in de mode-industrie. Niet voor niets komt het gebruik van leer voor in alle tijdperken. Vroeger werd het vooral gebruikt voor schoenen en accessoires, terwijl er tegenwoordig van alles mee wordt gemaakt. Dit is niet zo gek aangezien leer een geweldig materiaal is. Zo beschermt het ons lichaam tegen beschadigingen, is het comfortabel en gaat het erg lang meer. Hierdoor wordt leer ook wel gezien als een duurzaam materiaal. Toch zijn steeds meer mensen zich bewust van het dierenleed dat achter dierlijke materialen zit. Er zijn dan ook verschillende soorten leer op de markt gebracht. Om het overzichtelijk te houden worden de belangrijkste soorten hieronder behandeld. 

Buffelleer 

Dit stevige materiaal heeft een stoere en robuuste uitstraling. Dit komt doordat buffelleer is gemaakt van de huid van waterbuffels. Kenmerkend voor dit materiaal is dat de haarvaatjes in het leer goed zichtbaar zijn. Waterbuffels zijn namelijk behaarder dan normale koeien. Buffelleer wordt op een plantaardige manier gelooid, waardoor de karakteristieke kleur van de waterbuffel intact blijft.  

Suède 

Het welbekende materiaal met een luxe uitstraling is suède. Dit materiaal is gemaakt van de onderkant van de huid, waardoor het zachter aanvoelt. Suède producten zijn dan ook gemakkelijk te herkennen aan de harige en zachte bovenlaag. Het grootste voordeel van dit materiaal is dat het enorm soepel is. Hierdoor zal suède niet snel kapotgaan. 

Rundleer 

Misschien wel de meest gebruikte leer soort ter wereld. Rundleer is zwaarder en is afkomstig van koeien, buffels en de yak. Dit materiaal is eenvoudig te herkennen aan de structuur waarin de natuurlijke eigenschappen duidelijk terug te zien zijn. Hierbij kan je denken aan de natuurlijke nerf. De meeste mensen kiezen het liefst voor rundleer, omdat het zowel flexibel als stevig is. Hierdoor is materiaal gemakkelijker om mee te werken.  

Vegan leer 

De laatste paar jaren is de vraag naar vegan leer enorm toegenomen. Dit is een soort leer waarbij er geen gebruik is gemaakt van dierlijk materiaal. Maar waar bestaat dit materiaal dan uit? Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Een goed voorbeeld zijn plastic flessen, kurk of polyester. In sommige gevallen heeft hoogwaardig PU leer de voorkeur. Dit materiaal is namelijk volledig diervrij. Toch heeft vegan leer als grootste nadeel dat het niet ademt en daardoor sneller slijt. Er valt dus te betwijfelen of dit materiaal op de lange termijn wel zo duurzaam is.  

Kunstleer 

Dit materiaal is een imitatie van leer en heeft daardoor ook een andere eigenschap. Kunstleer is geen natuurlijk product. Het bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit kunststof die aangebracht wordt op een textiel. Dit zorgt ervoor dat het sprekend op leer lijkt. Tegenwoordig is kunstleer verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals: PU, SKAI of kunstleder. Hierdoor is kunstleer makkelijker te onderhouden en aanzienlijk goedkoper. Nu weet je welke soorten leer er allemaal verkrijgbaar zijn. Welke soort heeft jouw voorkeur? 

Author

Share